Upokorzenie smakuje tak samo w ustach każdego człowieka.
.. 105 ? -WK/NK+ ¦ -NK/WK+ nie unika produktów wysokokalorycznych unika produktów wysokokalorycznych RYCINA 5.1 Wyniki testu IAT (kategoryzacja ze słowami pozytywnymi i negatywnymi) w dwóch grupach badanych kobiet: bardziej preferujących produkty niskokaloryczne i je wybierających (n = 25) oraz mniej je preferujących (n = 25)* - badanie 4 * Różnica efektów IAT między dwiema grupami badanych: t=2,23, p < 0,049. Efekt IAT jest różnicą w czasach reakcji podczas wykonywania zadania, gdy dana kategoria była w parze ze słowami pozytywnymi i gdy ta sama kategoria była w parze ze słowami negatywnymi. W tym wypadku większy efekt IAT (większa różnica w czasach reakcji wykonywania dwóch zadań) oznacza pozytywniejszą postawę utajoną wobec produktów niskokalorycznych, a zarazem bardziej negatywną wobec wysokokalorycznych. ale zdrowsze, natomiast produkty wysokokaloryczne jako mniej zdrowe, ale smaczniejsze. Trzeba jednak zauważyć, że wymiar zdrowia o wiele bardziej różnicował obydwie kategorie niż wymiar smaku (większe różnice między średnimi ocenami obu kategorii). Przed rozpoczęciem badania zakładano, że w związku z tym, iż wymiar „smaczne" ma charakter bardziej pierwotny i emocjonalny (m.in. ze względu na biologiczne uwarunkowania smaku) niż wymiar „zdrowe" (narzucony kulturowo i bardziej racjonalny), utajona postawa będzie spójna z ocenami w wymiarze smaku, czyli badani będą mieli pozytywniejszą utajoną postawę wobec wysokokalorycznych produktów niż niskokalorycznych. Wyniki testu IAT okazały się jednak niezgodne z przewidywaniami. Uczestniczki badania miały pozytywniejszą utajoną postawę wobec produktów nisko- niż wysokokalorycznych. Jednym z wyjaśnień takich wyników jest to, że mimo iż „zdrowie" jest wymiarem narzuconym kulturowo, o charakterze wtórnym i rozumowym, to jednak przekonanie to może zostać zinternalizowane i nabrać charakteru emocjonalnego. Silna presja społeczna, żeby wyglądać szczupło, powoduje coraz większą koncentrację na produktach żywnościowych i ich klasyfikację w kategoriach „złe" lub „dobre" dla sylwetki. Dlatego większość kobiet stara się unikać produktów 106 UTAJONE POSTAWY KONSUMENCKIE INNE MOŻLIWOŚCI WYKORZYSTANIA METODY IAT... 107 wysokokalorycznych, które z czasem nabierają coraz bardziej negatywnych skojarzeń, stają się czymś złym, niepożądanym, grzesznym (Percy i Lautman, 1994). Ponadto, jeżeli w danej grupie osób badanych zdrowie i wygląd są ważniejsze niż hedonistyczna przyjemność wynikająca ze smaku, wówczas jest bardziej prawdopodobne uzyskanie wyników, jakie otrzymano w powyższym badaniu - utajona postawa była pozytywniejsza wobec produktów nisko- niż wysokokalorycznych. Taki obraz wyników wydaje się bardziej prawdopodobny wśród kobiet (a one właśnie były osobami badanymi) niż wśród mężczyzn, dla których zdrowie i szczupła sylwetka są zazwyczaj mniej ważne. Hipoteza ta oczywiście wymaga dalszej weryfikacji empirycznej. Na otrzymane wyniki można również spojrzeć z perspektywy teorii emocji Berkowitza (1993), która zakłada, że reakcja afektywna może być niższego rzędu (pojawiająca się przed przetwarzaniem informacji) lub wyższego rzędu, 0 charakterze postpoznawczym i wtedy powstaje na podstawie przetwarzanych informacji. Pozytywna automatyczna reakcja wobec produktów niskokalorycz-nych może być konsekwencją takiej właśnie postpoznaczej reakcji afektywnej powiązanej - w drodze socjalizacji - z produktami niskokalorycznymi. W ten sposób, mimo że produkty wysokokaloryczne są produktami apetytywnymi 1 z biologicznego punktu widzenia bardziej pożądanymi (ze względu na większe wartości odżywcze) od niskokalorycznych, w drodze socjalizacji zostaje z nimi powiązany negatywny afekt (mniej zdrowe, źle wpływają na figurę), w czego konsekwencji mogą wywoływać nawykowe reakcje unikania. Inne badania (Cantin i Dube, 1999; McFarlane i Pliner, 1997) pokazują również, że w wypadku produktów żywieniowych bardziej zachęcające do spróbowania nowego produktu są dla większości osób komunikaty o charakterze poznawczym, odwołujące się do zdrowia (informujące o zawartości witamin i kalorii) niż afektywne, odwołujące się do smaku i przyjemności jedzenia. Przeprowadzone badanie ukazało też, że postawy jawne korelowały z postawami utajonymi. Jeżeli osoba postrzegała produkty niskokaloryczne pozytywniej niż produkty wysokokaloryczne, jej utajona postawa mierzona testem IAT również odzwierciedlała większą preferencję wobec produktów niskokalorycznych. Jednak istotne statystycznie korelacje otrzymano tylko dla wymiarów „zdrowy" i „przyjemny", natomiast dla wymiarów „smaczny" i „modny" korelacje były nieistotne statystycznie, aczkolwiek kierunek korelacji był zgodny z przewidy- waniami. W badaniu otrzymano istotne statystycznie korelacje między utajoną postawą a zwyczajami żywieniowymi (ZŻ) i poczuciem winy (PW) towarzyszącym jedzeniu produktów wysokokalorycznych. Kobiety, które w swoich zwyczajach żywieniowych były skoncentrowane na unikaniu produktów wysokokalorycznych, a zarazem miały poczucie winy towarzyszące jedzeniu produktów wysokokalorycznych, miały pozytywniejszą utajoną postawę wobec produktów niskokalorycznych niż kobiety, które nie unikały produktów niskokalorycznych i nie miały poczucia winy towarzyszącego jedzeniu tych produktów. Nie otrzymano natomiast istotnej korelacji między utajoną postawą a stosunkiem do własnego ciała (OC). 5.2. Nasze czy obce: rozbieżność między postawami utajoną i jawną wobec produktów o różnych źródfach pochodzenia - postawy dysocjacyjne Przy wyborze produktów konsumenci kierują się różnymi wskazówkami. Niektóre z nich to tak zwane wskazówki wewnętrzne (intrinsic cues), bezpośrednio powiązane z jakością produktu, jak na przykład smak, kolor, kształt. Drugą grupę stanowią wskazówki zewnętrzne (extrinsic cues), które nie są bezpośrednio powiązane z jakością produktu, ale istnieje wiele dowodów empirycznych, że wpływają na percepcję jego jakości