Upokorzenie smakuje tak samo w ustach każdego człowieka.
Przekonująca jest natomiast hipoteza trzecia, mówiąca, że wzrost odporności przeciw zakażeniom został spowodowany poprawą odżywiania. Miało to związek z lepszą technologią produkcji i transportu środków spożywczych. Dotyczy to gruź-
i
- Socjologia medycyny
33
licy (oraz w późniejszych latach XIX wieku także innych chorób zakaźnych, np. zapalenia płuc). Na rycinie 6 widać jednak, że w II połowie XX wieku zgony na gruźlicę w niektórych krajach europejskich mają tendencję wzrostową. Jak widać, w latach 1967:- -1969 najwięcej zgonów było w Polsce.
Holandia
1 1 (1957-59
Dania
sl
Islandia
S| i§8§^ 1967-69
Norwegia
SJ3 1
Anglia i Walia
n _ .
PóTn. Irlandfa
^ 1
Szwecja
^ 1
Szkocja
8S8 1
Szwajcaria
^^) 1
Belgia .
^SSSI-
wrochy
^WJ
Irlandia
^^S 1
Finlandia
•^s^^ i
Czechosłowacje
S^m l
RFN
w^: l
Grecja
^^ 1
Francja