Upokorzenie smakuje tak samo w ustach każdego człowieka.
) i warzyw zielonych zabarwionych chlorofilem, jak zielony groszek, fasolka szparagowa, brukselka. Świadomie nie umieszczam tu przepisów na dodatki przyrządzane z ryżu (będą one skromnie reprezentowane w następnym rozdziale, obejmującym dania słodkie), gdyż kuchnie krajów naddunajskich zapożyczyły technologię przyrządzania ryżu oraz poszczególne przepisy przede wszystkim z kuchni Dalekiego Wschodu — ojczyzny ryżu — oraz z kuchni tureckiej (piław) i włoskiej (risotto). Zainteresowanych odsyłam do mojej książki pt. „Domowa kuchnia francuska", w której — na str. 8 i 9 — podaję 3 zasadnicze metody przyrządzania ryżu. Potrawy z ziemniaków 385 Ziemniaki na kwaśno Savanyuburgonyafózelók Węg. 4-5 porcji 45 min. 1000 g ziemniaków, 60 g tłuszczu, 50 g mąki, 60 g posiekanej cebuli, pół szklanki śmietany, liść laurowy, łyżka naci pietruszki, sól, pieprz, ocet 230 Obrane, wypłukane i pokrajane w ćwiartki ziemniaki ugotować do półmiękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego, odcedzić (wywar zostawić i ostudzić!). Z mąki, tłuszczu, cebuli i naci pietruszki przyrządzić zrumienioną zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodać lekko osoloną śmietanę, gotować chwilę, aby sos zgęstniał. Włożyć pokrajane w talarki ziemniaki i gotować do miękkości. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Podawać do gotowanej wieprzowiny lub z sadzonymi jajami — jako samodzielne danie. 386 Ziemniaki z majerankiem Majorannśs burgonya Węg. 4-5 porcji 45 min. 1000 g ziemniaków, 60 g tłuszczu, 50 g mąki, 60 g posiekanej cebuli, łyżeczka majeranku, 3/4 szklanki śmietany, sól Obrane, wypłukane ziemniaki pokrajać w plastry, ugotować w osolonej wodzie. Tymczasem z mąki, tłuszczu i lekko zrumie-nionej cebuli przyrządzić zrumienioną zasmażkę, rozprowadzić niewielką ilością wody, dodać majeranek i osoloną śmietanę, chwilę gotować. Odcedzone ziemniaki połączyć z sosem i podawać jako dodatek do pieczonych mięs. 387 Kulki z ziemniaków Kartoffelkugeln Wied. 4 porcje ? ? 45 min. 1000 g ziemniaków, 60 g tłuszczu, sól Obrane ziemniaki wypłukać i specjalną łyżeczką wyciąć kulki. Obgotować 5 min. w osolonej wodzie, odcedzić, włożyć do naczynia z rozgrzanym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na rumiano, posolić. Podawać do drobiu i mięsa pieczonego. 231 388 Gulasz z ziemniaków Ziemiakovy gulaś Słów. 4 porcje 1 godz. 1000 g ziemniaków, 40 g tłuszczu, 40 g słoniny, 100 g cebuli, ząbek czosnku, trochę utłuczonego kminku, sproszkowana papryka, sól Obrane i wypłukane ziemniaki pokrajać w ćwiartki. Pokrajaną w kostkę słoninę stopić w odpowiednio dużym rondlu, dodać tłuszcz i zrumienić obraną i pokrajaną cebulę oraz roztarty czosnek, włożyć ziemniaki, oprószyć papryką i kminkiem, zalać wrzącą osoloną wodą, aby zakrywała ziemniaki. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać jako samodzielne danie — z sałatą, mizerią lub sałatką warzywną. Można wkroić 200 g parówkowej kiełbasy i dodać trochę lecsó z konserwy (przepis 84). 389 Knedle z ziemniaków gotowanych Erdapfelknddel Wied. 5 porcji 85 min. 1000 g ziemniaków, 100 g mąki, 100 g słoniny, 50 g cebuli, 2 jaja, sól, biały pieprz Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę (ewentualnie — po ostudzeniu — zemleć). Słoninę pokrajać w kostkę, stopić, tłuszcz odlać, a skwarki dodać do ziemniaków. Obraną i drobno pokrajaną cebulę zrumienić na tłuszczu ze słoniny i połączyć z ziemniakami. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę i jaja, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Formować knedelki i gotować ok. 15 min. w osolonej wodzie. Podawać do mięsa duszonego, np. do paprykarzu. 390 Kluseczki z ziemniaków surowych Strapaćka Słów. 4 porcje AA 45 min. 232 500 g ziemniaków, 2 jaja, 200 g mąki (najlepsza gryczana, można zemleć kaszę gryczaną), 100 g wędzonej słoniny, 120 g sera owczego lub bryndzy, sól Obrane ziemniaki wypłukać, utrzeć na tarce, lekko wycisnąć przez płótno, dodać mąkę i jaja, posolić i dobrze wyrobić. W dużym rondlu zagotować osoloną wodę (8 szklanek). Kłaść ciasto na zwilżoną wodą deseczkę, wygładzić wierzch masy ziemniaczanej nożem, odcinać cienkie kluseczki, strącając je do wrzącej wody. Po kilku minutach od zagotowania wyjmować kluseczki łyżką cedzakową. Podawać jako dodatek do duszonego mięsa, polanę sosem, lub jako samodzielne danie — poiane stopionym tłuszczem ze skwarkami i posypane utartym serem lub rozkru-szoną bryndzą. 391 Bawarskie knedle Bayrische Knódel Baw. 6 porcji AA 85 min. 1000 g ziemniaków, 125 g mąki, 2 jaja, czerstwa bułka (40 g), 40 g masła, 20 g tłuszczu, sól Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osojonej wodzie, wystu-dzić, zemleć. Pokrajaną w kostkę bułkę zrumienić na tłuszczu. Ziemniaki wymieszać z mąką, rozkłóconymi jajami, utartym na pianę masłem; przyprawić do smaku solą. Omączonymi rękami formować knedle wielkości mandarynki, wkładając do każdego 2 grzanki. Włożyć do wrzącej wody, zmniejszyć maksymalnie płomień i przykryte trzymać na ogniu ok. 15 min. Podawać do pieczeni wieprzowej. 392 Placek z tartych ziemniaków Bramborak Cześ. 6 porcji 50 min