They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

Upokorzenie smakuje tak samo w ustach każdego człowieka.

' Dla przeliczeD ilo[ci produktów potrzebnych do sporzdzenia potraw na mniejsz lub wiksz ilo[ porcji ni| 10, nale|y dokona odpowiednich przeliczeD. Dla ich uBatwienia podaje si, |e: 0,10 kg = 10 dkg = 100 g, 0,01 kg = 1 dkg = 10 g, 0,005 kg = V2 dkg = 5 g, 1 litr = 4 du|e szklanki (1 szkl. = 250 ml), 1 jajko = 50 g. Podobn warto[ ma olej baweBniany. 11 2 POTRAWY Z KASZY, MKI I PAATKÓW KUKURYDZIANYCH Ziarno kukurydzy posiada okoBo 10% biaBka, 77% wglowodanów oraz 4,5 7%i tBuszczu, który w najwikszych ilo[ciach wystpuje w cz[ci zewntrznej ziarna. Ze wzgldu na t do[ wysok zawarto[ tBuszczu, produkty takie jak kasza, mka maBo oczyszczone nie powinny by dBugo przetrzymywane w magazynach, gdy| nastpuje jeBczenie zawartego w nich tBuszczu, przez co nabieraj charakterystycznego gorzkawego smaku. BiaBko kukurydzy skBada si z protaminy reprezentowanej gBównie przez zein, nastpnie z globuliny oraz gluteliny. Zeina jest biaBkiem ubogim w tryptofan i lizyn. GBównym wglowodanem wystpujcym w ziarnie kukurydzy jest mczka skrobiowa o charakterystycznej budowie, dziki której skrobia kukurydzy po rozklejeniu daje bardzo delikatn struktur potrawom, co ma du|e znaczenie przy sporzdzaniu budyniów, kisielów i musów. TBuszcz ziarna kukurydzy zaliczany jest do wysoko warto[ciowych ze wzgldu na do[ du| stosunkowo ilo[ wystpujcych w nim niezbdnych, nienasyconych kwasów tBuszczowych a gBównie linolo-wego. Z tego te| wzgldu olej kukurydziany jest tBuszczem wysoko cenionym w dietetyce. Kukurydza |óBta zawiera równie| pewn ilo[ karotenów, które s o wiele lepiej przyswajalne przez organizm ni| z warzyw. Poza tym kukurydza pod wzgldem skBadu jest podobna do zbó|. Produkty z kukurydzy powinny wic i u nas znalez wiksze ni| dotd zastosowanie w |ywieniu ludzi