They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.
Linki

an image

Upokorzenie smakuje tak samo w ustach każdego człowieka.

Objawy, które mogą powstać wskutek działania wiatru jako objawy choroby, to przede wszystkim przykurcz mięśni. Prowadzicie samochód: jest tam wiatr, otwarte są okna - następnego dnia okazuje się, że nie możecie poruszać głową, boli was kark, źle się czujecie. Z wiatru możecie otrzymać bardzo silny ból głowy zlokalizowany nad uszami w kierunku potylicy. Z wiatru możecie także złapać trzecią chorobę, którą jest zapalenie spojówek. To nie oznacza dosłownie, że wiatr jest odpowiedzialny za to schorzenie. Znaczy to tyle, że gdy człowiek ma zbyt niski poziom energii, wiatr może spowodować takie objawy. Szczegółowo będziemy studiowali wiatr, kiedy dojdziemy do narządu wątroby, gdyż wiatr i wątroba są ze sobą związane. Dla przykładu: jeśli mamy do czynienia z tak zwanym wewnętrznym wiatrem; powoduje on takie choroby jak drgawki padaczkowe, niedowład połowiczny, zapalenie wielostawowe - do tego wszystkiego dojdziemy, gdy będziemy studiować narząd wątroby. Drugą zewnętrzną przyczyną chorób jest ciepło. Jak mówią chińczycy, zbyt wiele ciepła atakuje wprost serce. Kiedy o tym mówimy, mamy na myśli nie tylko ciepło wynikające z zewnątrz, z pogody, ale także np. z sauny. W związku z tym, że dotarliśmy do ciepła, chcę wyjaśnić kilka spraw związanych z sauną. Kiedy spojrzycie na północnoamerykańskich Indian zauważycie, że mają oni brązowe twarze. Ludzie mogą wtedy pomyśleć, że dzieje się tak z powodu zbyt wielkiego nasłonecznienia - jest to nieprawdą, barwa ich twarzy wynika z mięsa wołowego. Jeżeli zjadacie zbyt wiele mięsa, kolor waszej skóry przybiera barwę brunatną. Oznacza to, że nerki są zbyt słabe, aby wydalić nadmiar białek. Kiedy spojrzycie na kogoś, kto jest poddawany dializie zobaczycie, że kolor jego skóry jest bardzo szary. Jest to dowodem zablokowania nerek. Ciało stara się wtedy wydalić toksyny przez skórę. Indianie owi w zasadzie odżywiają się tylko i wyłącznie mięsem, a ich chaty są przez nich wykorzystywane w taki sposób, że stwarzają warunki podobne do sauny. Jest to dla nich bardzo korzystne, ponieważ przez pocenie się ułatwione jest wydzielanie nadmiaru toksyn. I to jest bardzo ważne, bo gdyby tego nie czynili, popadliby w szaleństwo, staliby się nerwowi, agresywni. Sauna jest więc bardzo ważna dla ludzi, w których diecie mięso stanowi 50-60% całego pożywienia, gdyż ułatwia pozbycie się nadmiaru toksyn. Wielu ludzi na zachodzie korzysta z sauny. Odczuwają oni stale chłód w rękach i nogach; i to jest powodem dla którego korzystają stale z sauny - chcą ogrzać się, bo czują się jak zimnokrwiste ryby. Po godzinie sauny czują się trochę lepiej, ale kilka godzin później czują się równie wychłodzeni jak przed skorzystaniem z sauny. Dlaczego? Ponieważ tak postępując nie dotykają przyczyny odczuwania chłodu; a przyczyną tą może być zjadanie zbyt wielu chłodnych pokarmów. Kiedy wchodzimy do sauny, dzieje się tak, że zimno wchodzi w nas i po kilku godzinach znowu czujemy się oziębieni. W chińskiej medycynie istnieje zalecenie: jeśli ktoś jest wychłodzony powinien przyjąć lekarstwo, które spowoduje, że rozgrzeje się on od wnętrza na zewnątrz (podczas sauny zachodzi zjawisko odwrotne), po to, by wydalić owo wychłodzenie na zewnątrz. W tym celu używa się przede wszystkim gorących ziół. Główną przyczyną odczuwania wychłodzenia stóp są słabe nerki. W takiej sytuacji powinniśmy jeść pożywienie, które będzie nas na nowo ogrzewało. Z sauny należy korzystać sensownie i nie wybierać takiego postępowania jako środka na ogrzanie ciała. Kiedy będziemy uczyć się rozpoznawania na podstawie tętna, zobaczycie, że ci wszyscy, którzy posiadają tak zwany zimny puls, są tymi, którzy pierwsi korzystaliby z sauny. Trzecią z zewnętrznych przyczyn chorób jest wilgoć. Zbyt wiele wilgoci dotyka śledziony i płuc. Zbyt wiele wilgoci, to nie tylko pogoda, podczas której powietrze jest przesycone wodą; może to również wynikać z tego, że pomieszczenie w którym mieszkamy jest zbyt wilgotne. Pierwszym z zewnętrznych przejawów nadmiaru wilgoci jest to, że ciało zaczyna produkować za dużo śluzu; proces ten wzmaga się jeszcze bardziej, gdy przyjmuje się pożywienie przyczyniające się do tego, że ciało zaczyna produkować za dużo śluzu; proces ten wzmaga się jeszcze bardziej, gdy przyjmuje się pożywienie przyczyniające się do tego, że organizm zwiększa produkcję śluzu. (Przejawem nadmiaru śluzu są choroby z kaszlem, np. zapalenie oskrzeli). Niektóre środki żywnościowe mogą wpływać na stan płuc przyczyniając się do produkcji nadmiaru śluzu. Pierwszy z nich, to cukier; a drugim, to mleko. Dr Burchard, wiodący specjalista medycyny w zachodniej Europie w medycynie naturalnej, powiada, że nie będzie grozić nam grypa, jeśli nie będziemy przyjmowali mleka i cukru. Nie wie on nic szczególnego na temat med. chińskiej; do wniosków tych doszedł na podstawie własnych badań. Ale odwracając sytuację; możecie spożywać mleko, jeśli nasze ciało ma za mało śluzu. Nie ma zakazów - wszystko jest dozwolone - trzeba tylko wiedzieć jak z tego korzystać. Jednemu można powiedzieć - możesz pić mleko, drugiemu - nie powinieneś tego robić. Ludzie, którzy są zanadto wysuszeni w swoim wnętrzu mogą pić, mogą używać miodu. Kiedy korzystacie z cukru (białego) może zdarzyć się wiele rzeczy. Przede wszystkim - wstrząs insulinowy. Jeżeli macie skłonność do używania cukru, często jesteście w depresji, jesteście niezadowoleni, zmęczeni, brak wam energii; po spożyciu cukru czujecie się wzmocnieni. Zbyt mało cukru w organizmie - hipoglikemia - to stan, w jakim się znajdujecie, objawia się głodem, zirytowaniem, zmęczeniem, niezadowoleniem. Co się dzieje, kiedy zjadacie kawałek czekolady? Poziom cukru podnosi się - czuję się coraz lepiej - takie jest wasze odczucie. Glukoza (monocukier, czyli cukier prosty) dostaje się prosto do układu krążenia, do krwi. Trzustka produkuje wielką ilość insuliny i obniża poziom cukru. W pół godziny potem jesteście równie zmęczeni jak przed skorzystaniem z tego środka, wtedy znowu następny kawałek czekolady. I tak robicie co dzień, wciąż na nowo. Aż pewnego dnia coś się stanie - trzustka przestanie produkować insulinę, poziom cukru pozostanie bez zmian, będzie stały; staniecie się wtedy cukrzykami. Ponieważ poziom cukru będzie wówczas za wysoki, trzeba wstrzykiwać insulinę. Biały, oczyszczony cukier jest powodem dla którego następują tak szybkie, gwałtowne zmiany we krwi. Daje to określone odczucia na około 20 minut; natomiast nie 20 minut, lecz około 4 godziny jest czasem, który organizm potrzebuje, by skorzystać ze zjadanych naturalnych ziaren zawierających cukier - wtedy trzustka produkując insulinę podnosi jej poziom bardzo powoli